štvrtok 18. januára 2018

Valašská kyselica - tradičná

Nastali dni, keď konečne teplota vzduchu klesá pod nulu a telo si automaticky pýta prijať viac energie. Tak prečo mu ju nedať? Ak tú prijatú energiu aj vhodne vydáme, nemusíme sa báť ani takejto hutnej polievky, akou je práve valašská kyselica. Je to vlastne biela príbuzná našej slovenskej, červenej kapustnice.
Kedysi ju jedávali chlapi na raňajky, aby mali cez deň dosť sily pri ťažkých prácach. 
Ja ju pripravím aspoň raz za zimu a nikdy som nepostrehla nárast hmotnosti, nestalo sa nič tragické, keď som jej zjedla za tanier alebo dva raz za deň.
Ak ste sa nezľakli a túto voňavú, chutnú polievku plánujete uvariť, máte moje sympatie.

Dobre, krátky úvod máme za sebou, poďme miesto vykecávania radšej variť. A veru, máte sa na čo tešiť.

Toto jedlo si vyžaduje minimum času, príprava je nenáročná a výsledok skvelý.

Budete potrebovať:
500 g kyslej kapusty
300 g zemiakov
100 g klobásy  
100 g slaniny
1 cibuľu
1 malú lyžicu hladkej múky
50 ml mlieka
pohár vody
200 ml kyslej smotany
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
rascu /celú alebo mletú-podľa chuti/
soľ

Do hrnca dáme variť kapustu aj s nálevom, pridáme bobkový list, pár zrniečok nového korenia a pohár vody.




V druhom hrnci varíme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme ich, vsypeme rascu.




Keď sú zemiaky skoro mäkké, zlejeme ich aj s vodou do hrnca s kapustou.

Slaninu nakrájame na kocky, opečieme ju na panvici, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a kolieska klobásy. Restujeme.  





V miske rozhabarkujeme múku s mliekom a vlejeme do hrnca, zamiešame. Potom prisypeme osmaženú zmes cibule, slaniny a klobásy. Polievku necháme variť-prebublávať asi štvrť hodiny, občas premiešame.
Podľa chuti okoreníme, osolíme-opatrne. Ja osobne už nesolím.




Po vypnutí primiešame do polievky kyslú smotanu.
A máme hotovo.

Dobrú chuť!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára