štvrtok 15. marca 2018

Bravčové plátky na cibuli dusené vo vlastnej šťave s rajčinovým pretlakom

Uvádzam dnes veľmi starý, veľmi jednoduchý a veľmi dobrý recept.
Pamätám si ho z detstva a ja mám tak rada oprašovanie všetkého starého a dobrého!
Preto sa aj dostáva k ostatným receptom na mojom blogu.





Bravčové mäso nakrájané na tenké plátky sa dusí so surovou cibuľou spočiatku bez miešania, vlastne si ho takmer celé varenie nevšímame.

A čo môže byť pri varení lepšie, keď nie to, že sa jedlo pripraví takpovediac samo?

Vhodnou prílohou sú varené zemiaky.


Budete potrebovať:
1 kg bravčového karé alebo stehna
3-4 veľké cibule
rajčinový pretlak
olej
mleté čierne korenie
štipku cukru
soľ 
Kto si chce mäso na tanieri posypať syrom, tak si ešte pripraví tvrdý syr. 

Postup:
Cibuľu očistíme, pokrájame na menšie kúsky (alebo aj na kolieska) a časť z nej vložíme do hrnca, do ktorého sme pridali trochu oleja. Umyté a osušené mäso nakrájame na tenučké plátky, kladieme ich na surovú cibuľu, primerane osolíme, posypeme korením. Prvú vrstvu pokryjeme ďalšou časťou cibule, znovu plátkami mäsa, osolíme, okoreníme. A opäť cibuľa, plátky mäsa... soliť, koreniť. Keď už máme všetko uložené, hrniec prikryjeme a mäso s cibuľou necháme pri nízkej teplote pomaly dusiť.
Nemiešame!




Pokiaľ sa mäso dusí, pripravíme si prílohu. Najlepšie sú obyčajné varené zemiaky.

Občas môžeme nazrieť do hrnca, ako sa to vyvíja. Asi po hodine dusenia pláty, ktoré budú k sebe prilepené, opatrne varechou rozdelíme. Pre istotu vyskúšame, či je mäso dostatočne mäkké. Pridáme rajčinový pretlak, štipku cukru.
Premiešame, necháme prevariť a máme hotovo.


Mäso si môžeme posypať syrom



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára