pondelok 18. septembra 2017

Šťavnatý jablkovo-makový koláč s tvarohom a bez múky

Nastáva obdobie dlhých večerov, keď je najlepšie zobrať do ruky knihu a čítať. K tomu neodmysliteľne patrí čaj alebo káva a samozrejme, niečo dobré pod zub.




Ja vám dnes ponúkam recept na zdravý koláč bez múky. Sú v ňom samé dobré veci a naviac, je nenáročný na prípravu. Máte ho hotový raz-dva.
A práve teraz, keď začína sezóna jabĺk, je priam povinnosťou si ho upiecť.
Recept som našla na jednej internetovej stránke našich západných susedov, hneď som ho vyskúšala a pre vás aj nafotila.
Ak ho raz ochutnáte, stane sa vaším obľúbeným koláčom. Najmä pre tých, ktorí majú v obľube menej sladké koláčiky.
Ja som si ho pri servírovaní trochu poliala javorovým sirupom. Ale to len tak pre efekt.

Budete potrebovať:
  • 4 vajcia
  • 200 g tvarohu
  • 200 g mletého maku
  • 300 g nastrúhaných jabĺk
  • 2 - 3 lyžice medu /kto má rád sladšie, môže ešte pridať/
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • štipku soli
  1. Rozohrejte si rúru na 170 st.C
  2. Pripravte si dve misky. V jednej z nich zmiešajte spolu žĺtky, mak, tvaroh, jablká, med, kypriaci prášok, vanilkový extrakt /vanilk. cukor/ a štipku soli.
  3. V druhej miske vyšľahajte bielka na tuhý sneh.
  4. Zľahka ho vmiešajte do cesta .
  5. Cesto vylejte do formy s priemerom 20 cm vyloženej papierom na pečenie.
  6. Vložte do rúry a nechajte piecť pri 170 st.C cca 60 minút.
  7. Hotový koláč rozkrájajte na 16 rovnakých dielov a servírujte. 

Toto všetko budete potrebovať

Vyšľahané bielka zmiešate s cestom

Hotovo




Tento koláč sa dá urobiť aj s bielym makom, získa tým ľahkú orieškovú príchuť.




Konzistencia je trochu hutnejšia ako s modrým makom, ale šťavnatý je rovnako.

Výborne sa hodí k pauze na kávu alebo čaju :) 

DOBRÚ CHUŤ!

1 komentár: