piatok 29. júla 2016

Zalipie, dedinka v Poľsku, kde kvitnú domy

Domy v Zalipie naozaj kvitnú. A nielen domy, takisto búdy pre psov, včelie úle, kuríny, stodoly, kostol, hasičská zbrojnica...




Dedinka kvitne čarokrásnymi, rôznofarebnými kvetmi, ktoré vám vyvolajú úsmev na tvári a nastolia pokoj v duši.
Na tomto mieste jednoducho pookrejete.


Presvedčila som sa o tom na vlastnej koži, keď som sa do Zalipie vybrala.
Ako som sa dočítala a ako nám vykladala sprievodkyňa v miestnom múzeu, tradícia maľovania domov trvá v dedinke už viac ako sto rokov. Jej vznik bol pritom čisto náhodný a hlavne praktický.


V rámci príprav na blížiace sa náboženské sviatky ženy starostlivo čistili svoje príbytky, no nevedeli si rady s nepeknými škvrnami na stenách miestností, ktoré na nich zanechal dym z kachlí. A tak niekomu skrsol nápad premaľovať ich farebnými kvetmi.






Kamufláž s kvetinovým zdobením mala úspech, neskôr sa dokonca maľovanie rozšírilo z chalúp /interiéru aj exteriéru/ na chlievy, kuríny, stodoly, mosty, vlastne skoro na všetko. Kvetinové vzory boli čoraz viac prepracovanejšie, rozsiahlejšie.


Pri maľovaní sa používali prísady od výmyslu sveta ako napr. sadze, vápno, hlina, mlieko, vaječné bielka, cukor alebo aj cesto. Štetce boli vyrobené z konských či dokonca z ľudských vlasov.


Najhorlivejšou v tomto smere sa stala Felicia Curyłowa (1904-1974). Maľovaním bola doslova posadnutá a preto nie je ničím prekvapujúcim, že z jej komplet vyzdobenej chalúpky /nevynechala kachle, nábytok, strop, posteľné obliečky/ sa stalo múzeum. Jej dom sa stal typickým predstaviteľom tohto krásneho ľudového umenia.

  




V dedinke sa už desiatky rokov usporadúvajú súťaže o to, ktorá gazdiná dokáže nakresliť najkrajší kvetinový vzor na stenu domu. Robí sa to aj na pamiatku Felicie Curylowej. 
Súťaž bola zavedená poľskou vládou /1948/, aby rozveselila svojich občanov po druhej svetovej vojne. 



Zalipie svojím originálnym zjavom láka každoročne množstvo návštevníkov, prichádzajú z celého sveta. Ako nám povedal majiteľ jednej takejto chalúpky, ktorú prenajíma na ubytovanie, až 50% hostí má z Japonska. 

Tu sa môžete ubytovať http://goscina-u-babci.pl/
 
Ak sa rozhodnete navštíviť toto čarovné miesto na juhovýchode Poľska /asi 100 km SV od Krakova/, odporúčam vám ho prejsť pešo, aj keď sú domy roztrúsené a nachodíte tak nejakých pár kilometrov, má to určite lepšiu atmosféru, ako presúvať sa od domu k domu autom.



Okolie dedinky je malebné, vo vzduchu sa vznáša vôňa leta, pokoseného obilia, vlasy vám čechrá teplý vánok, človek je bezprostredne spätý s vidiekom. Preto by bola škoda pozorovať ho iba spoza okna auta.

 



Ak sa do Zalipie vyberiete, vaša prvá cesta určite povedie do "Domu Malarek", teda do centra tvorivej dielne. Všetky spoľahlivé informácie o dedinke dostanete práve tu.



V areáli si môžete posedieť pod takýmto nádherným prístreškom, alebo sa pokochať originálnymi slnečnými hodinami, zátiším so studňou a pod.




Cestou po dedinke sa vám určite stane, že vás príjemní domáci pozvú k sebe, poukazujú vám svoje kvetinové príbytky alebo aj vlastné výrobky, ktoré si budete môcť zakúpiť. My sme natrafili na dámu zo Zalipie, mala vymaľované naozaj všetko, ešte aj oblečenie, v ktorom nás srdečne privítala.

Pripravte sa, že u tejto dámy niečo kúpite. To je hlavný účel jej pozvania domov :) Ja som kúpila malý stojan na sviečku. Za cca 2 €.

  




Nezabudnite navštíviť zakvitnutý kostol.


 


Na záver ešte raz... toto miesto vás dokonale očarí, na tomto mieste nadobudnete pocit, že sa na chvíľu zastavil čas, práve tu vás zaplaví pocit nekonečného mieru, pokoja a pohody.





 



  





  

 

5 komentárov:

  1. ....paráda- stojí za návštevu!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a je tam ideálne prostredie na potulky bikom ;)

      Odstrániť
  2. Janka, ako je to tam s ubytovanim?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My sme boli ubytovaní v Krakove, do Zalipie sme si odskočili odtiaľ. Ale na fotkách som našla ubytovanie priamo v Zalipie, rozprávali sme sa aj s majiteľom, chodia k nemu ľudia z celého sveta. Tu je odkaz na stránku jeho ubytovania: http://goscina-u-babci.pl/

      Odstrániť