Kedysi ju jedávali chlapi na raňajky, aby mali cez deň dosť sily pri ťažkých prácach.
Ja ju pripravím aspoň raz za zimu a nikdy som nepostrehla nárast hmotnosti, nestalo sa nič tragické, keď som jej zjedla za tanier alebo dva raz za deň.
Ak ste sa nezľakli a túto voňavú, chutnú polievku plánujete uvariť, máte moje sympatie.
Dobre, krátky úvod máme za sebou, poďme miesto vykecávania radšej variť. A veru, máte sa na čo tešiť.
Toto jedlo si vyžaduje minimum času, príprava je nenáročná a výsledok skvelý.
Budete potrebovať:
500 g kyslej kapusty
300 g zemiakov
100 g klobásy
100 g slaniny
1 cibuľu
1 malú lyžicu hladkej múky
50 ml mlieka
pohár vody
200 ml kyslej smotany
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
rascu /celú alebo mletú-podľa chuti/
soľ
Do hrnca dáme variť kapustu aj s nálevom, pridáme bobkový list, pár zrniečok nového korenia a pohár vody.
V druhom hrnci varíme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme ich, vsypeme rascu.
Keď sú zemiaky skoro mäkké, zlejeme ich aj s vodou do hrnca s kapustou.
Slaninu nakrájame na kocky, opečieme ju na panvici, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a kolieska klobásy. Restujeme.
V miske rozhabarkujeme múku s mliekom a vlejeme do hrnca, zamiešame. Potom prisypeme osmaženú zmes cibule, slaniny a klobásy. Polievku necháme variť-prebublávať asi štvrť hodiny, občas premiešame.
Podľa chuti okoreníme, osolíme-opatrne. Ja osobne už nesolím.
Po vypnutí primiešame do polievky kyslú smotanu.
A máme hotovo.
Dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára