utorok 27. februára 2018

Kôprový osúch

Kôprový osúch patrí nezmazateľne do mojich spomienok z detstva. Piekla ho babka, mama, teta, vždy som sa na tento chutný slaný koláč veľmi tešila.

Jeho príprava je nenáročná a kto má rád vôňu a chuť kôpru, určite si ho zamiluje.
Teda, okrem tých, ktorí ho poznajú a majú ho zamilovaný dávno.

No a pre tých, čo o ňom ani nechyrovali, mám tento osvedčený recept.
Vynikajúci je teplý, ale rovnako tak chutný je aj na druhý deň. Ak vám, pravda, vydrží.



Na kôprový osúch budete potrebovať:
Cesto:
1/2 kg hladkej múky
2,5 dl mlieka
1/2 kocky čerstvého droždia
1 vajce /alebo iba žĺtok/, kysnuté cesto môžeme pripraviť aj bez vajca
0,5 dl oleja
1 ČL soli
1ČL cukru

Plnka:
250 g tvarohu
1 kyslú smotanu
1 vajce
3-4 zemiaky
1 ČL soli
kôpor




Ako prvé môžete dať variť do osolenej vody zemiaky v šupke.
Uvaríme ich domäkka. Odložíme vychladnúť.


Mlieko s cukrom mierne zohrejeme, pridáme droždie, necháme vykysnúť.




Ja som kysnuté cesto pripravovala v pekárničke.
Do nádoby v nej som vsypala múku izbovej teploty, soľ / zmiešala som ju s múkou/.
Pridala som vajce, olej a kvások s mliekom.

Nastavila som program "CESTO", čo trvá cca 1,5 hodiny, pokiaľ bude hotovo.

/Kysnuté cesto si ale môžete pripraviť podľa vlastného receptu a pravdaže aj ručne, nemusí to byť v pekárničke/.




Pokiaľ bude cesto kysnúť, pripravíme si plnku.

Vychladené zemiaky ošúpeme, postrúhame na strúhadle alebo ich pretlačíme cez pasírovač do misky.
Pridáme k nim tvaroh, kyslú smotanu, vajce, nasekaný kôpor a osolíme podľa chuti.
Zmiešame.




Cesto je už vykysnuté, preložíme ho teda na plech vystlaný papierom na pečenie, ja ho ešte potieram aj olejom, a roztlačíme do strán. Je dobré, keď sú okraje cesta vymastené, nie sú potom také suché, preto ten olej na papier.




 Na cesto rozotrieme plnku.




Pečieme pri 200 st.C asi 30-35 minút. Záleží na vašej rúre.





Dúfam, že sa vám osúch vydaril a mne už nezostáva iné, len zaželať vám dobrú chuť!

2 komentáre:

  1. Naposledy som ho jedla ako dieťa. Díky, že si mi ho pripomenula. Mňamky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ma teší, Evi. Ak ho budeš piecť, veľa zdaru :) Ahoj Jana

      Odstrániť