Jeho príprava je nenáročná a kto má rád vôňu a chuť kôpru, určite si ho zamiluje.
Teda, okrem tých, ktorí ho poznajú a majú ho zamilovaný dávno.
No a pre tých, čo o ňom ani nechyrovali, mám tento osvedčený recept.
Vynikajúci je teplý, ale rovnako tak chutný je aj na druhý deň. Ak vám, pravda, vydrží.
Na kôprový osúch budete potrebovať:
Cesto:
1/2 kg hladkej múky
2,5 dl mlieka
1/2 kocky čerstvého droždia
1 vajce /alebo iba žĺtok/, kysnuté cesto môžeme pripraviť aj bez vajca
0,5 dl oleja
1 ČL soli
1ČL cukru
Plnka:
250 g tvarohu
1 kyslú smotanu
1 vajce
3-4 zemiaky
1 ČL soli
kôpor
Ako prvé môžete dať variť do osolenej vody zemiaky v šupke.
Uvaríme ich domäkka. Odložíme vychladnúť.
Mlieko s cukrom mierne zohrejeme, pridáme droždie, necháme vykysnúť.
Ja som kysnuté cesto pripravovala v pekárničke.
Do nádoby v nej som vsypala múku izbovej teploty, soľ / zmiešala som ju s múkou/.
Pridala som vajce, olej a kvások s mliekom.
Nastavila som program "CESTO", čo trvá cca 1,5 hodiny, pokiaľ bude hotovo.
/Kysnuté cesto si ale môžete pripraviť podľa vlastného receptu a pravdaže aj ručne, nemusí to byť v pekárničke/.
Pokiaľ bude cesto kysnúť, pripravíme si plnku.
Vychladené zemiaky ošúpeme, postrúhame na strúhadle alebo ich pretlačíme cez pasírovač do misky.
Pridáme k nim tvaroh, kyslú smotanu, vajce, nasekaný kôpor a osolíme podľa chuti.
Zmiešame.
Cesto je už vykysnuté, preložíme ho teda na plech vystlaný papierom na pečenie, ja ho ešte potieram aj olejom, a roztlačíme do strán. Je dobré, keď sú okraje cesta vymastené, nie sú potom také suché, preto ten olej na papier.
Pečieme pri 200 st.C asi 30-35 minút. Záleží na vašej rúre.
Dúfam, že sa vám osúch vydaril a mne už nezostáva iné, len zaželať vám dobrú chuť!
Naposledy som ho jedla ako dieťa. Díky, že si mi ho pripomenula. Mňamky.
OdpovedaťOdstrániťTak to ma teší, Evi. Ak ho budeš piecť, veľa zdaru :) Ahoj Jana
Odstrániť