utorok 2. augusta 2016

Švédsky jablkový koláč

Sobota, chuť na sladké, v špajzi kopa jabĺk. Čo s tým? Odpoveď je jednoduchá. Áno, bol z toho koláč. Švédsky jablkový koláč.


Existujú rôzne verzie tohto koláča a pravdupovediac netuším, ktorý recept je originál.
Podstatné však je, že či už sa pripraví so strúhankou, múkou, orechmi alebo s ovsenými vločkami, chutí naozaj vynikajúco.


Pripravte si:

7 väčších jabĺk / asi 1 kg/
120 g strúhanky /mletých orechov alebo ovsených vločiek/
60 g masla
škoricový cukor /1 vrecko alebo PL trstinového cukru zmiešame s lyžičkou škorice/
vanilkový cukor /1 vrecko alebo PL podomácky zarobeného vanilk. cukru/
4-5 PL vody
50 g mletých orechov /keď je strúhankový základ/ 


Jablká dobre umyjeme pod tečúcou vodou, nakrájame na štvrtiny, zbavíme jadierok a postrúhame /aj so šupkou/.

Okrúhlu formu vymastíme maslom. Na dno nasypeme tretinu strúhanky, na ňu položíme polovicu jabĺk, zľahka pritlačíme k strúhanke. Posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom, mletými orechmi.

Všetko zasypeme ďalšou tretinou strúhanky. Pridáme zvyšné jablká a postup zopakujeme. Cukor, orechy, posledná tretina strúhanky.

Navrch postrúhame alebo nasekáme maslo a zalejeme vodou, aby bola strúhanka navlhčená.
Pečieme cca 45-50 min. /podľa šťavnatosti jabĺk/ pri 200 °C.


Jablká som postrúhala na hrubšom strúhadle.

Je potrebných 120 g strúhanky.


Nemala som doma hotový škoricový cukor, tak som zmiešala trstinový s mletou škoricou, vanilkový som použila vlastnoručne vyrobený. Ak sa vám zdajú jablká málo sladké, pridajte cukor, napr. trstinový.


Formu vymažeme maslom.

Dno zasypeme tretinou strúhanky.

Navrstvíme polovicu jabĺk.

Jablká posypeme cukrom a orechmi. Celý postup ešte raz zopakujeme.

Navrch postrúhame alebo nasekáme maslo a všetko rovnomerne zalejeme vodou.

Pečieme na 200 °C asi 40-45 minút.

Hotovo! Vôňa je omamujúca.

A chuť priam božská.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára