Existujú rôzne verzie tohto koláča a pravdupovediac netuším, ktorý recept je originál.
Podstatné však je, že či už sa pripraví so strúhankou, múkou, orechmi alebo s ovsenými vločkami, chutí naozaj vynikajúco.
7 väčších jabĺk / asi 1 kg/
120 g strúhanky /mletých orechov alebo ovsených vločiek/
60 g masla
škoricový cukor /1 vrecko alebo PL trstinového cukru zmiešame s lyžičkou škorice/
vanilkový cukor /1 vrecko alebo PL podomácky zarobeného vanilk. cukru/
4-5 PL vody
50 g mletých orechov /keď je strúhankový základ/
Jablká dobre umyjeme pod tečúcou vodou, nakrájame na štvrtiny, zbavíme jadierok a postrúhame /aj so šupkou/.
Okrúhlu formu vymastíme maslom. Na dno nasypeme tretinu strúhanky, na ňu položíme polovicu jabĺk, zľahka pritlačíme k strúhanke. Posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom, mletými orechmi.
Všetko zasypeme ďalšou tretinou strúhanky. Pridáme zvyšné jablká a postup zopakujeme. Cukor, orechy, posledná tretina strúhanky.
Navrch postrúhame alebo nasekáme maslo a zalejeme vodou, aby bola strúhanka navlhčená.
Pečieme cca 45-50 min. /podľa šťavnatosti jabĺk/ pri 200 °C.
Jablká som postrúhala na hrubšom strúhadle. |
Je potrebných 120 g strúhanky. |
Nemala som doma hotový škoricový cukor, tak som zmiešala trstinový s mletou škoricou, vanilkový som použila vlastnoručne vyrobený. Ak sa vám zdajú jablká málo sladké, pridajte cukor, napr. trstinový. |
Formu vymažeme maslom. |
Dno zasypeme tretinou strúhanky. |
Navrstvíme polovicu jabĺk. |
Jablká posypeme cukrom a orechmi. Celý postup ešte raz zopakujeme. |
Navrch postrúhame alebo nasekáme maslo a všetko rovnomerne zalejeme vodou. |
Pečieme na 200 °C asi 40-45 minút. |
Hotovo! Vôňa je omamujúca. |
A chuť priam božská. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára