Hovorila som si, že upečiem iba korpus, aby som na druhý deň mala menej roboty a nech je to teda rýchlejšie.
Musím však podotknúť, že vo veľkej miere mal moje rýchle pečenie na svedomí manžel, ktorý šľahal, miešal...
Po polnoci som si ľahla spať. Ale o pár minút som už opäť stála v kuchyni a chystala sa prekrojiť korpus. Nevydržala som. Len toľko spravím!
Keď sa mi to však pekne podarilo, pobádalo ma pokračovať ďalej. Dobre, natrela som rozkrojené časti a pekne na seba naukladala. Potom som už mohla s pokojným svedomím zaľahnúť. O tretej.
Dnes, teda v deň mojich narodenín, už pred siedmou ráno začal frmol. V byte sa vymieňal jeden druh nábytku. Starý za nový. Obývačka plná škatúľ. Bolo treba upratať, umyť čo sa nanosilo, potom rýchlo do obchodu kúpiť šľahačkovú smotanu do polevy a mohla som sa konečne venovať torte.
A potom vareniu, aj návšteve, napokon zloženiu sedačky a na úplný záver znovu upratať. Na to som už ale nebola sama.
Deň plný pohybu a ja si už pomaly necítim môj nedávno operovaný krk, ruky, chrbát.
Ale to všetko zľahčí pohľad na moju zimnú, zasneženú tortu.
Kto ma pozná vie, že som milovníčka bielej zimy. A keď sa jej neviem dočkať vonku, urobila som si ju aspoň takto symbolicky.
No ale poďme piecť.
Orechová torta.
cesto:
6 vajec
6 vrchovatých lyžíc práškového cukru
3 lyžice hrubej múky
3 vrchovaté lyžice mletých orechov
30 g čokolády na varenie
pol lyžičky prášku do pečiva
plnka:
250 g masla
180 g práškového cukru
3 dl mlieka
3 lyžice hrubej /hladkej/ múky
1-2 lyžice /r/umu
vanilka /vanilkový cukor, vanilková esencia.../
na potretie:
ríbezľový džem
/r/um na pokvapkanie
Ganache - čokoládová poleva:
50 g čokolády na varenie
50 ml šľahačkovej smotany
20 g masla
Postup:
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom dopenista, pridáme múku zmiešanú s nastrúhanou čokoládou, orechmi a práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Spodok tortovej formy /priemer 26 cm/ vystelieme papierom na pečenie /kruh/ a vylejeme do nej cesto.
Pečieme pri 175 st.C 45-50 minút.
Po upečení necháme korpus vychladnúť.
Medzitým z mlieka a múky uvaríme kašu, ktorú necháme tiež vychladnúť. Vymiešame zmäknuté maslo s pr. cukrom a vanilkou. Potom do tejto zmesi postupným pridávaním zapracujeme /mixérom/ vychladnutú kašu a /r/um.
Plnku môžeme rozdeliť na dve polovice a do jednej pridať cca 2 lyžice kakaa. Získame tak dve plnky. Bielu a tmavú.
Vychladnutý korpus predelíme zúbkovaným dlhým nožom na tri časti.
Spodnú časť pokvapkáme /r/umom, natrieme ríbezľovým džemom a tmavou plnkou. Položíme strednú časť a znovu - pokvapkáme ju /r/umom, natrieme džem a rozotrieme bielu plnku. Trochu si necháme na vrch torty, prípadne boky. Na strednú časť položíme vrchnú a tú už necháme suchú.
Tortu môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie a ľubovôle.
Ja som volila polonahý vzhľad,
čokoládovou polevou /ganache/ som obliala polovicu torty, nechala som ju stekať po bokoch.
Na polevu som zohriala smotanu /nesmie prísť do varu/ a horúcu som ju naliala na kúsky čokolády. Zmiešala som dohladka. Napokon treba pridať zmäknuté maslo a rovnako vymiešať, aby v nej nezostali hrudky.
Zdobila som podľa momentálnej nálady a vlastne aj podľa ročného obdobia, zimy. Škoda len, že za oknami bytu sa to tak vôbec nejaví.
Z čokolády som si urobila akúsi misku, do ktorej som položila ovocie a škoricu.
Tú si pripravíte takto: Čokoládu na varenie som roztopila a na mastný papier som si pomocou vrecúška urobila potrebný tvar. Potom som papier aj s čokoládou zvinula a dala zachladiť do chladničky. Vychladnuté to ide veľmi ľahko odlepiť.
Ovocie som vykúpala v cukrovom sirupe a po vychladnutí som ho uložila na tortu a posypala práškovým cukrom, akoby snehom.
Dobrú chuť!
To je parádna torta ... vyzerá chutne a je nádherne ozdobená ...
OdpovedaťOdstrániťJanka ... k narodeninám prajem všetko len to najlepšie ... L.
Lauri, ďakujem za prianie aj za pochvalu torty. Od takej šikovnej kuchárky a cukrárky rozhodne potešila ;) Torta bola ozaj chutná, šťavnatá. Idem si dať posledný kúsok. Pekný deň ti prajem.
OdpovedaťOdstrániť