utorok 31. mája 2016

Kamene ako obrazy

Vždy som mala rada drevo, kameň, prírodné textílie, teda prírodné materiály a ak je to len trochu možné, vnášam ich do svojho bytu v podobe nábytku a doplnkov.
Často sa stáva, že len tak prejdem dlaňou po komode, milujem ten teplý dotyk dreva, alebo si vezmem do rúk kamene, ktoré zbieram, poobzerám ich z každej strany, možno zvláštne, ale už len pohľad na ne vyvoláva vo mne úžasnú pohodu a pokoj.

Nosím si ich od potokov, jazier, ale aj od mora, no stáva sa, že dokonca rovno z ulice, ak ma niečím zaujmú. Sú to kamene úplne obyčajné a najčastejšie biele.
Doma ich mám uložené v košíkoch, v pohároch, naukladala som ich do sklenenej vázy, z ktorej mi vyrastá bambus, alebo sú položené voľne trebárs na parapete.


No ale jedného dňa prišla zmena!
Našla som pre kamene aj iné využitie ako len jednoduchý dekoračný prvok. Dajú sa z nich totiž vyrábať zaujímavé obrazy. Vyjadrujú rôzne činnosti, ideu.  Nápady som našla ako inak na internete, ihneď som sa toho chytila a prvý obraz bol čoskoro na svete.


Znázorňoval obal detskej knihy a bol to vlastne darček pre jej autorku ako poďakovanie za to, že k nám prišla besedovať do knižnice.

Ukladanie kameňov do obrazov sa mi zapáčilo a tak som pokračovala ďalej.
V albume, ktorý ma inšpiroval, som sa okamžite zamilovala do obrazu dvojice pod dáždnikom. Asi preto, lebo mám rada dážď a ten výjav mi evokoval lásku, ochranu, súdržnosť, vernosť.
Tak som si ho vyrobila a dnes má svoje stále miesto na mojom pracovnom stole.



O nejaký čas som sa pustila do ďalších dvoch obrazov. Tentoraz som si vybrala svadobný motív...


 a prímorský, plážový, romantický...



Plánujem vyrobiť ešte zopár kúskov, len musím doplniť zbierku kameňov. Táto je výlučne na prácu a samozrejme, neskôr i pre radosť.


Možno si poviete: načo?! ale neverili by ste, že aj z takého množstva je dosť ťažké vybrať ten správny kameň, aby aspoň ako-tak sedeli anatomické proporcie, prípadne predmety, ktoré majú byť znázornené.



Takto to vyzerá za pochodu...




A na záver trochu detailnejšie...





4 komentáre:

  1. Krásne, krásne, krásne. Tie obrazy ťa úplne vystihujú - jemné, precízne a vyžaruje z nich pokoj. My máme doma tiež samé kamene, nosíme ich odvšadial, ale iba tie neobyčajné... niekedy nafotím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Evi aj za to prirovnanie :) Som zvedavá na vaše kamene, nafoť a pošli mi ich.

      Odstrániť
  2. Veľmi pekné, inšpirujúce, kreatívne a také... zlaté, nežné Jani :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teší ma, že sa páčia rovnako kreatívnej osobe :) Ľubi, práve preto ma zaujali obrazy z kameňov, že sú také zlaté, nežné... ;)

      Odstrániť