utorok 30. januára 2018

Orechová torta s vôňou rumu a s chuťou ríbezlí

V predvečer mojich narodenín som si zmyslela, že idem upiecť tortu. Po dlhých rokoch. Rozhodovala som sa asi hodinu a keď som napokon po mnohých áno/nie vytiahla starý zošit s receptami, bolo pol deviatej. Vybrala som ten najjednoduchší recept na orechovú tortu.

Hovorila som si, že upečiem iba korpus, aby som na druhý deň mala menej roboty a nech je to teda rýchlejšie.



Lenže keď sa už cesto pieklo, dobrý medzičas ma lákal pustiť sa aj do plnky. Onedlho bola hotová. Pripravená na druhý deň som bola spolovice, čo pre mňa znamenalo polovičnú spokojnosť.
Musím však podotknúť, že vo veľkej miere mal moje rýchle pečenie na svedomí manžel, ktorý šľahal, miešal...

Po polnoci som si ľahla spať. Ale o pár minút som už opäť stála v kuchyni a chystala sa prekrojiť korpus. Nevydržala som. Len toľko spravím!
Keď sa mi to však pekne podarilo, pobádalo ma pokračovať ďalej. Dobre, natrela som rozkrojené časti a pekne na seba naukladala. Potom som už mohla s pokojným svedomím zaľahnúť. O tretej.




Dnes, teda v deň mojich narodenín, už pred siedmou ráno začal frmol. V byte sa vymieňal jeden druh nábytku. Starý za nový. Obývačka plná škatúľ. Bolo treba upratať, umyť čo sa nanosilo, potom rýchlo do obchodu kúpiť šľahačkovú smotanu do polevy a mohla som sa konečne venovať torte.
A potom vareniu, aj návšteve, napokon zloženiu sedačky a na úplný záver znovu upratať. Na to som už ale nebola sama.




Deň plný pohybu a ja si už pomaly necítim môj nedávno operovaný krk, ruky, chrbát.
Ale to všetko zľahčí pohľad na moju zimnú, zasneženú tortu.
Kto ma pozná vie, že som milovníčka bielej zimy. A keď sa jej neviem dočkať vonku, urobila som si ju aspoň takto symbolicky.




No ale poďme piecť.
Orechová torta.

cesto:
6 vajec
6 vrchovatých lyžíc práškového cukru
3 lyžice hrubej múky
3 vrchovaté lyžice mletých orechov
30 g čokolády na varenie
pol lyžičky prášku do pečiva

plnka:
250 g masla
180 g práškového cukru
3 dl mlieka
3 lyžice hrubej /hladkej/ múky
1-2 lyžice /r/umu
vanilka /vanilkový cukor, vanilková esencia.../

na potretie:
ríbezľový džem
/r/um na pokvapkanie

Ganache - čokoládová poleva:
50 g čokolády na varenie
50 ml šľahačkovej smotany
20 g masla


Postup:
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom dopenista, pridáme múku zmiešanú s nastrúhanou čokoládou, orechmi a práškom do pečiva. Nakoniec zľahka primiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Spodok tortovej formy /priemer 26 cm/ vystelieme papierom na pečenie /kruh/ a vylejeme do nej cesto.
Pečieme pri 175 st.C 45-50 minút.
Po upečení necháme korpus vychladnúť.

Medzitým z mlieka a múky uvaríme kašu, ktorú necháme tiež vychladnúť. Vymiešame zmäknuté maslo s pr. cukrom a vanilkou. Potom do tejto zmesi postupným pridávaním zapracujeme /mixérom/ vychladnutú kašu a /r/um.
Plnku môžeme rozdeliť na dve polovice a do jednej pridať cca 2 lyžice kakaa. Získame tak dve plnky. Bielu a tmavú.

Vychladnutý korpus predelíme zúbkovaným dlhým nožom na tri časti.


















Spodnú časť pokvapkáme /r/umom, natrieme ríbezľovým džemom a tmavou plnkou. Položíme strednú časť a znovu - pokvapkáme ju /r/umom, natrieme džem a rozotrieme bielu plnku. Trochu si necháme na vrch torty, prípadne boky. Na strednú časť položíme vrchnú a tú už necháme suchú.

Tortu môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie a ľubovôle.
Ja som volila polonahý vzhľad,
čokoládovou polevou /ganache/ som obliala polovicu torty, nechala som ju stekať po bokoch.

Na polevu som zohriala smotanu /nesmie prísť do varu/ a horúcu som ju naliala na kúsky čokolády. Zmiešala som dohladka. Napokon treba pridať zmäknuté maslo a rovnako vymiešať, aby v nej nezostali hrudky.
Zdobila som podľa momentálnej nálady a vlastne aj podľa ročného obdobia, zimy. Škoda len, že za oknami bytu sa to tak vôbec nejaví.


Z čokolády som si urobila akúsi misku, do ktorej som položila ovocie a škoricu.
Tú si pripravíte takto: Čokoládu na varenie som roztopila a na mastný papier som si pomocou vrecúška urobila potrebný tvar. Potom som papier aj s čokoládou zvinula a dala zachladiť do chladničky. Vychladnuté to ide veľmi ľahko odlepiť.




Ovocie som vykúpala v cukrovom sirupe a po vychladnutí som ho uložila na tortu a posypala práškovým cukrom, akoby snehom.




Dobrú chuť!

2 komentáre:

  1. To je parádna torta ... vyzerá chutne a je nádherne ozdobená ...
    Janka ... k narodeninám prajem všetko len to najlepšie ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauri, ďakujem za prianie aj za pochvalu torty. Od takej šikovnej kuchárky a cukrárky rozhodne potešila ;) Torta bola ozaj chutná, šťavnatá. Idem si dať posledný kúsok. Pekný deň ti prajem.

    OdpovedaťOdstrániť