štvrtok 1. marca 2018

Chrumkavé zemiakové pirohy

Existuje veľmi veľa receptov na zemiakové pirohy s rôznymi plnkami, ja mám však najradšej zemiakovo-bryndzovú alebo zemiakovo-cibuľkovú.




Dnes som dostala chuť práve na tú druhú.
Tieto pirohy so zemiakovo-cibuľkovou plnkou milujem opečené dochrumkava.

Výborné sú teplé, pretože chrumkavosť je vtedy zaručená, ale aj studené sú chutné, hoci vám už pod zubami chrupkať nebudú.

Jediné, čo je na tomto výbornom jedle otravné, je kopa riadov, ktoré pri príprave pirohov budete potrebovať.

Ak vám to nevadí, skúste si ich pripraviť.

Nemám vlastne ani presné miery, vždy ich robím od oka, ale toto jedlo nie je nijaký kumšt. Pokúsim sa dať receptu miery. Dúfam, že sa vám podaria.




Potrebujeme: 

1 kg zemiakov /varný typ B alebo C/
cca 250 g polohrubej múky
soľ
1 vajce
1 cibuľu
masť, olej

Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode do mäkka.



Necháme ich vychladnúť, ošúpeme, nastrúhame alebo prepasírujeme.




Z celkového množstva odoberieme väčšiu časť /asi dve hrste necháme do cesta/ a vložíme ju do panvice s osmaženou cibuľkou.
Zmiešame, osolíme, odložíme.




K dvom hrstiam prepasírovaných zemiakov, ktoré sme si nechali na doske, pridáme múku, asi 1/4 lyžičky soli, vajce, zmiešame a vypracujeme vláčne cesto.





Medzitým si dáme variť do väčšieho hrnca vodu, pridáme soľ. V tejto vode budeme vyvárať pirohy.

Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré plníme zemiakovou plnkou. Spojíme a vhodíme do vriacej vody. Keď pirohy vyplávajú navrch, vyberieme ich a vložíme do sita odkvapkať.






Na panvici si rozohrejeme olej a uvarené pirohy opekáme.




Opečené ich kladieme na misu a ešte teplé konzumujeme.
Dobrú chuť!






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára