Opäť som vyskúšala recept z internetu. Je ich tam také obrovské množstvo, že je niekedy ozaj ťažké orientovať sa v nich a stáva sa, že občas natrafím na recept, ktorý sa nie veľmi vydarí.
Doma to mám potom okomentované... však internetové.
Väčšinou je ťažké dopátrať sa k pôvodnému zhotoviteľovi receptu, preto ani v tomto prípade neviem, kto je jeho autorom, tak mi to bude hádam prepáčené.
Našla som ho na stránke jedného obchodného reťazca.
Isté však je, že koláč je výborný, jednoduchý a rýchly.
V mojom starom kuchárskom zošite mám klasickú obdobu tohto jablkového koláča, kde sa použije
6 vajec, hrubá múka, biely práškový cukor a namiesto posypania koláča lieskovcami ho môžeme poliať čokoládovou polevou. Niekto ho ale upravil na modernejšiu verziu a aj zdravšiu.
No aj tá stará, klasická verzia, je vynikajúca a je toho na celý plech. Pre celú rodinu a ešte zostane aj pre návštevu. Pravdaže, ak strojnásobíme suroviny, bude na celý plech aj táto verzia.
A aj pre veľkú návštevu.
My si ale teraz pripravíme menší koláč a teda budeme potrebovať plech s rozmermi asi 20x27 cm alebo tortovú formu s priemerom 24 cm.
Suroviny potrebné na jablkový koláč s lieskovcami:
2 vajcia
120 g trstinového cukru
1 dl oleja
100 g hladkej špaldovej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL mletej škorice
štipka mletého muškátového orieška
100 g kvalitnej horkej čokolády
4 jablká
lieskové oriešky
Postup:
Mokrá zmes: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Potom k nim postupne zašľahávame olej.
Suchá zmes: Múku zmiešame so sódou bikarbónou, škoricou, muškátovým orieškom.
Čokoládu nakrájame na menšie kúsky, olúpané jablká na kocky.
Suchú zmes pridáme k mokrej, jemne zmiešame a pridáme čokoládu s jablkami.
Opäť opatrne zamiešame.
Zmes vylejeme do formy, ktorú sme si predtým zospodu vystlali papierom na pečenie a vrch posypeme nasekanými lieskovcami /množstvo podľa vlastnej chuti/.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 st.C asi 40 minút.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára