Na tohtoročné dni voľna počas veľkonočných sviatkov som sa veľmi tešila a plánovala toľko aktivít, že som nevedela, čomu dať prednosť skôr. Či by to malo byť bicyklovanie, alebo výlet niekam za históriou, prípadne túra v lese.
Lenže ako sa hovorí, človek mieni, život mení.
Objavili sa zdravotné problémy a miesto vypekania plánovaných tradičných pochúťok, prišla na rad posteľ.
Ale jedna klasika musela napriek všetkému byť a to veľkonočná baba.
No a na jej prípravu sa podujal môj muž, ktorý, čo sa kuchárskeho umenia týka, je celoživotný amatér.
Pod mojím gaučovým dohľadom mu to však išlo pekne od ruky a dal to. Baba bola výborná, správne dochutená, aj upečená.
Potreboval 15 ks rožkov /žemle nedostal kúpiť, tak prvý raz bola z rožkov/, 1 kg údeného mäsa, 300g slaniny, 2 nožičky klobásy, 15 ks vajec, petržlenovú vňať, soľ, čierne ml. korenie, mlieko - táto dávka je na dva väčšie pekáče.
Rožky pokrájal na kocky.
Vložil ich do veľkej misy, zalial mliekom, aby zvlhli. Nesmie to byť žiadna brečka. Premiešal /prípadné zvyšné mlieko z nich vyžmýkajte/. Pridal surové vajcia, posolil, okorenil.
Na kocky pokrájal aj slaninu, údené mäso, na kolieska klobásu a na menšie kúsky petržlenovú vňať.
Uvedené suroviny postupne pridával k rožkovému základu.
Všetko spolu dobre premiešal /zľahka/ a vysypal na vymastený pekáč asi do jeho polovice. Dal piecť na 185 st. na 1 hodinu a 10 minút.
Počas pečenia sledoval, ako sa hmota dvíha. Ku koncu ju vyskúšal špáradlom, či je dobre prepečená.
A takto vyzerala baba po upečení. Pri chladnutí znovu klesla.
A takáto je baba po rozkrojení. Ešte teplá.
Dobrú chuť a veselú Veľkú noc!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára