nedeľa 27. marca 2016

Veľkonočná baba, keď to vezme do rúk chlap

Na tohtoročné dni voľna počas veľkonočných sviatkov som sa veľmi tešila a plánovala toľko aktivít, že som nevedela, čomu dať prednosť skôr. Či by to malo byť bicyklovanie, alebo výlet niekam za históriou, prípadne túra v lese.
Lenže ako sa hovorí, človek mieni, život mení.



Objavili sa zdravotné problémy a miesto vypekania plánovaných tradičných pochúťok, prišla na rad posteľ.


Ale jedna klasika musela napriek všetkému byť a to veľkonočná baba.

No a na jej prípravu sa podujal môj muž, ktorý, čo sa kuchárskeho umenia týka, je celoživotný amatér.



 Pod mojím gaučovým dohľadom mu to však išlo pekne od ruky a dal to. Baba bola výborná, správne dochutená, aj upečená.


Potreboval 15 ks rožkov /žemle nedostal kúpiť, tak prvý raz bola z rožkov/, 1 kg údeného mäsa, 300g slaniny, 2 nožičky klobásy, 15 ks vajec, petržlenovú vňať, soľ, čierne ml. korenie, mlieko - táto dávka je na dva väčšie pekáče.






Rožky pokrájal na kocky.




Vložil ich do veľkej misy, zalial mliekom, aby zvlhli. Nesmie to byť žiadna brečka. Premiešal /prípadné zvyšné mlieko z nich vyžmýkajte/. Pridal surové vajcia, posolil, okorenil.




Na kocky pokrájal aj slaninu, údené mäso, na kolieska klobásu a na menšie kúsky petržlenovú vňať.
Uvedené suroviny postupne pridával k rožkovému základu.







Všetko spolu dobre premiešal /zľahka/ a vysypal na vymastený pekáč asi do jeho polovice. Dal piecť na 185 st. na 1 hodinu a 10 minút.




Počas pečenia sledoval, ako sa hmota dvíha. Ku koncu ju vyskúšal špáradlom, či je dobre prepečená.



A takto vyzerala baba po upečení. Pri chladnutí znovu klesla.

 

A takáto je baba po rozkrojení. Ešte teplá.

 

Dúfam, že sa vám táto dobrota vydarila.
Dobrú chuť a veselú Veľkú noc!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára