sobota 28. apríla 2018

Haluzická tiesňava, románsky kostolík, rozhľadňa Hájnica

Haluzická tiesňava je miesto, o ktorom sa síce toho veľa nepopísalo a nie je až také známe, napriek tomu stojí zato navštíviť tento osobitý kút Slovenska.





Nachádza sa v intraviláne malej obce Haluzice v okrese Nové Mesto nad Váhom len kúsok od známejšej dediny Bošáca.

Do obce Haluzice je najideálnejšie dopraviť sa autom, cez víkend tam nejazdia ani autobusy. Môžete ho odparkovať priamo pod skalným lomom pri Obecnom úrade.




Cez obec preteká Haluzický potok, ktorý svojou erozívnou činnosťou vytvoril jedinečný prírodný jav Haluzickú tiesňavu. Razí si cestu pomedzi skaly vysoké aj 50 metrov. Tiesňava stále pracuje, prehlbuje sa, mení svoj vzhľad. Je dlhá asi 1,5 km a miestami široká až 200 metrov.




Trasa cez tiesňavu je nenáročná, občas treba preskočiť neveľký potok, ale dá sa v pohode zvládnuť aj s malými deťmi.
Je na každom z vás, koľko mu bude trvať prechod tiesňavou, ale aj pri krátkych zastaveniach ho prejdete asi tak za hodinu.




Prechádzka tiesňavou je magická, človek má dojem, že sa ocitol niekde v ďalekom pralese, stromy tuho objíma sýtozelený brečtan, liany prevísajú z konárov, zo skál ako vlasy čarodejnice. Atmosféra je vskutku rozprávková.




Tiesňavu tvoria menšie aj väčšie vodopády, hrádza. Je obklopená idylickými prírodnými úkazmi.





V roku 1780 viedla cez potok lávka a lemovali ho dva rady domov. Dnes už nie je po nich ani stopy, keďže roklina sa neustále rozširuje a okolité stavby sa zosúvajú.
Dokonca sa už zosunula aj časť hradiskového múra neďalekého kostolíka.








V roku 1963 bola Haluzická tiesňava vyhlásená za prírodnú pamiatku a platí tu štvrtý stupeň ochrany.




V obci nájdete aj pozostatky neskororománskeho kostolíka z 13. storočia. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1299. Vtedy sa ho zmocnilo kráľovské vojsko, dovtedy patril panstvu Matúša Čáka Trenčianskeho.






Kosotlík a jeho okolie pôsobí čisto, príťažlivo, vábivo.




Je to ďalšie malebné miesto v tejto maličkej obci. Sú odtiaľ krásne výhľady do doliny Váhu na hrad Beckov a na mesto Trenčín.
Rovnako tak poskytuje pekný pohľad na rozhľadňu Hájnica, kam by ste mali vyjsť, lebo odtiaľ sú výhľady na široké okolie ešte krajšie.




Cesta k rozhľadni je nenáročná, ak sa k nej budete chcieť pustiť priamo od kostolíka, prejdete najskôr povedľa polí s repkou olejkou a potom vynaložíte trochu námahy k rozhľadni priamo hore do kopca.






Pridať popis


Vrch Hájnica sa vypína do výšky 341 m n.m.
Na jej vrchole sa týči turistická rozhľadňa s výškou 7,3 m.





Ako na dlani máte okolité doliny, vrchy, kopce, hrady, mesto Trenčín, dedinky...


Ak by vám táto nenáročná túra nestačila, môžete zájsť do blízkeho Beckova a pokochať sa tamojšími pohľadmi na hrad, prípadne jeho návštevou.









Myslím, že ak sa rozhodnete pre návštevu tohto čarovného kraja, neoľutujete.
Prajem vám veľa pekných chvíľ, krásne zážitky.

2 komentáre: