Nedávno mi dobrý známy priniesol pol kila tvarohu, že tu máš, niečo z toho vyčaruj. Zhodou náhod mi práve v ten deň písala kamarátka, že robila tvarohové pagáče. A v tej chvíli som ihneď vedela, ako sa bude s tvarohom čarovať. Poslala mi recept, podľa ktorého ich piekla ona a v ňom stálo, že treba použiť tvaroh jemný. Ja som mala hrudkovitý. Povedala som si, že to risknem, vyskúšam pagáče aj s hrudkovitým tvarohom. Veď ak by aj nevyzerali vábne, chuťovo nič nemôžem pokaziť, určite sa doma zjedia.
Tak som sa do ich prípravy na druhý deň pustila a výsledok bol viac než dobrý. Tvarohové hrudky sa rozpustili a aj keď po nich zostali po upečení na vrchu vizuálne stopy, na chuti to vôbec neubralo, pagáčiky boli vynikajúce a povedala som si, že najbližšie ani iné robiť nebudem.
Možno ich poznáte, ale u mňa bodovali prvý raz.
A tu je recept a môj postup
Potrebujeme
300
g hladkej múky
1 ks Palmarin, Hera a pod.
250
g jemného tvarohu
2
PL kyslej smotany
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
1
KL soli
vajce na potretie
sezam, rasca, ľan - na posypanie
Ja som robila dvojitú dávku, bolo toho na štyri plechy. |
Suroviny na cesto zmiesime a dáme na pol hodiny odležať do chladničky. |
Potom vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm centimetra, preložíme a odložíme na 20 minút do chladu. Tento postup opakujeme 3x. |
Vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky. |
Uložíme na plech s papierom, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme. |
Vyskúšajte ich radšej s jemným tvarohom, ale ak ho nebudete mať poruke, nebojte sa aj hrudkovitého. Tu je dôkaz, že sa to dá.Prajem vám úspešné pečenie a dobrú chuť! |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára