nedeľa 23. októbra 2016

Limoncello, citrónový likér plný slnka

Z poslednej dovolenky v Kampánii sme si odniesli veľa krásnych zážitkov, máme naozaj na čo spomínať, ale okrem zážitkov sme si domov priniesli aj fantastický nápoj typický pre túto oblasť a to limoncello. 






Tento likér  sa vyrába z citrónov, ktorým sa v Kampánii mimoriadne darí, vraj sa tu pestujú najušľachtilejšie citróny na svete. Vyzerali skutočne ušľachtilo!





Limoncello sme popíjali už počas dovolenky a tento nápoj nám veru učaroval. Preto sme si ako suvenír z dovolenky kúpili hneď tri fľašky. Žiaľ, po suveníre už po nejakom čase nebolo ani stopy.
Nevadí. Zistila som totiž, že tento skvelý citrónový nápoj sa dá pripraviť aj doma a jeho príprava je navyše mimoriadne jednoduchá.


Keď som kupovala v Amalfi pre mamu túto utierku, vôbec som si neuvedomila, že je na nej recept na limoncello. Zistila som to až doma, keď si ju prezerala. To už bolo na likér zarobené.


Nič mi už nebránilo v tom, aby som sa pustila do jeho prípravy.
Veľmi rada sa podelím o ňu s vami, doprajem vám ten kúsok slnečného Talianska, pretože keď zatvoríte oči a chlipnete si z limoncella, ocitnete sa priamo na slnečnom ostrove Capri, alebo trebárs v Sorrente, Positane, nuž ale nebudeme trochárčiť, rovno na celom Amalfskom čarovnom pobreží!




Nechcem vás už toľko zabávať, poďme rovno na to.

Potrebujeme:
8 veľkých citrónov
1 liter 90% konzumného liehu
600 gramov kryštálového cukru
1 liter vody

Postup nájdete v popise pod fotkami.


Použila som 9 citrónov. V recepte je síce uvedených 8 /veľkých/, ale ja som zvolila deväť kvôli číslu, ktoré som si priniesla z Amalfi. Tak nech to sedí. A napokon, citróny, ktoré sa predávajú u nás, nie sú také veľké ako v Kampánii.


Citróny dobre umyjeme pod tečúcou vodou a tenkou škrabkou olúpeme kôru. Iba žltú časť! Je dôležité dbať na to, aby sme nelúpali bielu časť, ktorá je horká a nápoj by znehodnotila.


Nastrúhanú kôru vložíme do sklenenej nádoby a zalejeme 1 litrom 90% konzumného liehu.


Nádobu zakryjeme alobalom, upevníme gumičkou a odložíme na tmavé chladné miesto 

na dobu 30 dní.


Každý deň rodiace sa limoncello premiešame.


Po 30 dňoch získame takúto nádhernú žltú farbu.


Do hrnca vsypeme 600 g kryštálového cukru a zalejeme ho 1 litrom vody. Uvaríme sirup.


Uvarený sirup necháme vychladnúť a zmiešame s precedeným citrónovým výluhom.






Už hotový likér prelejeme cez sitko do čistých fliaš. Ja som použila tie z originál limoncella. 


Limoncello uložíme do chladničky. Z uvedených surovín som získala 2 litre likéru.


Podáva sa vychladený, najlepšie v horúcich letných dňoch, ale nie je to podmienka.

Vynikajúco chutí kedykoľvek.

3 komentáre:

  1. Šťastie, že ja som nemusela čakať 30 dní, ale len ten moment, čo som si pohárik preniesla k ústam :-) Výborné to bolo. Vyskúšaj to aj z mandaríniek. Zakaždým sa zabudnem spýtať, kde si vzala chemicky neošetrené citróny. Ja tú drahú škrabku, ktorú sme si kúpili rovnakú, vôbec nepoužívam. Mám z nej pocit, že by som si skôr postrúhala prsty ako to, čo je potrebné postrúhať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chemicky neoštrené citróny /bio/ dostaneš napríklad aj v Lidli, máš ho najbližšie. Ja naopak škrabku používam často, naučila som sa ju správne držať ;) Videla som, že podobný likér sa pripravuje aj z mandarínok, možno vyskúšam.

      Odstrániť
    2. Nekupujem nič, čo je v obchode označené bio :-)

      Odstrániť